Skip to main content

Se filmen från provkörningen här.

 

 

Jag la direkt vantarna på en 1050 ADV för att få ut så mycket som möjligt av 1290:en eftersom det var den jag var mest sugen på att köra men när det var dags att byta maskin upptäckte jag att jag inte alls ville byta motorcykel , jag stannade tom på den i tre stopp innan bytet skedde. De kurviga vägarna var helt enkelt helt perfekt för 1050:en. Jag trodde att det skulle vara en tröttare variant av 1190 men upptäckte snarare att det är en av de bästa mellanklass hojarna ute på marknaden just nu. Bromsar och chassi styrde mig exakt dit jag ville och motorn saknade inte det där som jag var helt säker på att den skulle göra. Fjädringen var inte perfekt till en början vilket var underligt eftersom den svalde varenda gupp och fixade inbromsningar på löpande band efter en liten stund. Jag kan inte riktigt förstå vad det berodde på, kanske var jag ringrostig.

Visst så skulle jag vilja kört 1190 ADV istället men den fanns ju inte på plats och den kostar ju också ca 20000 kr till. 1190 ADV ”R” är som de flesta vet en helt annan historia och är tillverkad för grus, motorcyklarnas svar på rallybilen.

När det var dags att gå över till 1290 SUPER ADV visste jag inte riktigt vad som skulle komma. Jag hade under flera veckors tid funderat på om den hade det dära galna trycket från superduken i motorn som gör att antispinnen gärna sitter i en bra stund innan man blir varm i kläderna eller om maskinen helt enkelt med sina 160 hästar kanske har fått en mer ciliviserad gång likt riktmärket som alla siktar på nu BMW R1200GS. Som tur var så visade det sig vara någonstans mittimellan, den fick behålla glädjen som ADV KTM:erna har lyckats så bra med. Det känns helt enkelt att man åker motorcykel med ADV familjen. Den har även blivit fullproppad med elektronik som vi har sett de senaste åren plus lite egna ideér. Den semi aktiva fjädringen gör ett kanon jobb och är med på noterna och gör små små ändringar varje mikrosekund beronde på vad föraren ger för order med gas och broms. Väldigt likt BMW:s system med ett undantag att drivingmodes, antispin, ABS, Kurvabs, antispin inte läser av varandra helt och hållet utan dom korsar varandra. Men det gjorde absolut inget eftersom jobbet blev gjort med bravur. Vi får se vad testerna kommer fram till, om det är något som skiljer, men jag tror inte att det kommer vara några stora grejer.

För första gången i KTM:s historia så har dom nu klivit in i finrummet av touring motorcyklar och jämför den gärna med BMW R1200GS, R1200RT, FJR1300, GTR1400 och ZZR1400. Jag tycker kanske det är att ta i eftersom det är så extremt olika motorcyklar men dom har en poäng, Multihojarna har nu tagit ett steg till och är nu riktiga milslukare på alla sorters underlag och vägar. Jag har efter många år på 1200GS och en hel del på 1190 ADV redan kaputilerat och vet vad jag tar för sorts båge. Dessa passar verkligen på allt och är man lång som jag så blir alternativen ännu mindre.

KTM saknar kardan som en del tycker är ett krav idag, men jag har funderat på det där ett tag och tycker inte man ska välja mc efter en sån sak. En kardan gör att mc kostar en hel del mer ca 3-4 drivpaket om chansar på miniräknaren och bytena sker efter ca 3000 mil, varanan service. Så den grejen går bort, inget stort problem. Tycker man att kedjan stänker och är jobbig att smörja så kan jag förstå det och detta tillsammans med drivpaketsbytena kanske blir avgörande när det vankas beg köp men det är fortfarande inget man ska tänka på vid ett nyköp. Där finns viktigar kvalifikationer att kika på som väger betydligt mer in beronde på vem du är som person.

Jag tycker som jag alltid har sagt att det viktiga är att provköra för att veta vad man vill ha, själv så är jag även nyfiken på hur nya versys 1000 fungrerar som bara Martin Billinger hos oss har fått provköra än så länge.

Funderar du på en sån här maskin tycker jag även att du ska läsa vad jag skrev 2013 när nya BMW R1200GS och nya KTM 1190 ADV kom till jorden. Men det bästa är såklart att komma in till oss i butiken så berättar vi mer.

https://www.gmckarlstad.se/2014/03/repris-av-provkorningen-pa-r1200gs-och-ktm-1190-adv/

Göran Widing
GMC Karlstad AB