Skip to main content

Nu har vi kommit hem till Sverige efter en fantastisk provkörning av EXC450 2016 på Ibiza.

DSC00226

Det var inga duvungar som var med i vår grupp, tre av dem har VM poäng i sina cv:s och det fick vår guide känna av ganska fort. Det gick inte så fort som vi var vana med i början men terrängen var minst sagt jobbig men massor med sten och klippor så det tog inte lång tid innan de första vurporna dök upp. När vi kom fram till de första backarna så trodde jag att det inte mina ögon och jag undrade hur vi alla skulle fixa detta och det blev ännu svårare dag två. Men på nått underligt sätt så lyckades vi alltid med stor hjälp av varandra, det var just det sköna gänget och de fina 450 hojarna som gjorde detta möjligt.

Jag har kört mest 350 de senaste åren och trodde att det skulle vara för stort med en 450 men upptäckte ganska snabbt att den faktiskt passade bättre eftersom det blev mindre hjulspinn vid de branta klättringarna på stenarna. 350:en hade man fått använt koppling och ”varv” mer och det vill man inte när man står i en konstig position och ska tvärvända uppåt en backe. Samma sak blev det på ”transporterna” där det helt plötsligt kunde vara stora hål i vägen från regnvädret som man nu kunde ”braaapa” över mycket lättare.

Att dricka mycket vatten var ett måste eftersom luften var riktigt fuktig och det var potthett nere i ravinerna, man fick mer eller mindre gå rätt in i duschen med alla kläder på och spola av sig efter körningen.

Jag gick från att vara en motocross/enduro åkare som oftast undviker sten till att verkligen förstå tjusningen med det.

Och kom ihåg att köra utan att ha tävlingar som mål, kör istället för att det är jäkla kul att köra hoj, antagligen det roligaste som finns.

Göran Widing

GMC