Provkörning av nya BMW R1200GS och KTM 1190 ADV

By mars 1, 2013GMC nytt

Jag kör nedför backen som går från vulkanen på Teneriffas topp, försöker ta rygg på guiden med en för låg växel i lådan in i den tajta 180 gradaren för att behålla varvet så öppet att jag kan skjuta ut de 150 hästar som nya 1190 Adv ruvar på. Jag släpper kopplingen och märker till min förtjusning och förvåning att slirkopplingen är minst lika bra som de sporthojar man blivit bortskämd med de senaste åren och den släpper taget om bakhjulet och låter det snurra ända in i mitten av böjen och full gas igen. Normalt utan slirkoppling skulle det vara svarta streck från bakhjulet och en svettig färd på fel sida om den vita linjen runt kurvan, så är som sagt inte fallet nu. Jag vet att jag om bara några dagar ska ner till Marocko för att testa nya 1200gs:en som jag kommer till lite senare, men har inte riktigt förstått att jag kör en konkurrerande maskin. Efter första stoppet klev jag av med ett lugn + lite adrenalin, tittade snabbt på bågen och funderade lite på vad det egentligen är för en sorts motorcykel jag kör på. Min första tanke när jag läste om den, var att det skulle vara ett monster med de vanliga ”big offroad bike” kilona som man rullar runt på, men här har det hänt något. Är det 990 SMR eller är det 690 Duke, den känns pytteliten men ändå rejält rymlig och när man varvar den så finns det galet mycket krut som aldrig vill ta slut, rena sporthojen. Monstervridet fanns inte där men så lent och fint motorn går mot föregångaren och alla dessa härliga elektroniska hjälpmedel som gamla stofiler sitter hemma och gnäller om. Slirkopplingen är exakt lika viktig den med, ett måste lika som ABS.

 

Den elektroniska fjädringen är lätt att justera när man vant sig. Två knapptryck bort så finner man sportläget när asfalten blir slät igen efter hoppstudsvägen på toppen där street fick vara mitt val. Comfort var inget för mig, provade i Fem kurvor och jag höll på att gunga av hojen. Men om jag inte hade en guide som mosade på längst fram så kanske detta läge vore bra om man ska spana runt på naturen och djuren. Mao bra att den finns. Effektlägesknappen fick vara på sport nästan hela tiden :-). Självklart gick jag igenom alla lägena och det är ju drive by wire systemet som gör detta möjligt. Regn läget är nästan lika viktigt som ABS när det är vått såklart. Eftersom det var så hög standard på allt så var det inte förvånande att antispinnen gjorde ett lika bra jobb den med. Det gick att koppla ur den som tur var när man ville busa lite. Ett stort plus är att man kunde höja sadeln utan verktyg, en liknande lösning som BMW.

När vi kom i mål, förlåt menade fram, så var det ingen som sa nått alla var stumma. Men efter ca två minuter började färgen komma tillbaka i våra ansikten och Peter Johansson på KTM sa: fy fan va kul! nu måste vi fira med en öl grabbar. Då förstod jag vad som hade hänt. Jag hade kört en stor offroad/touring bjässe med 1190 kubik och hela tiden trott att jag körde en 690 SMC som man fick plats på (jag är nästan 1.90 ) och det fanns inte någon av oss fem grabbar som tvekade på att detta var den bästa motorcykeln ”just nu”, de få som fanns kvar att beställa gick åt direkt. Jag satte mig direkt ner och började fundera på hur den nya GS:s skulle vara. Betydligt lugnare på både gott och ont kommer den i alla fall att vara om man känner boxern rätt och det gör jag. Den har blivit mina förlängda armar och ben eftersom man kört den minst en gång per dag under säsong de senaste 3 åren. Jag kör till och med min grabb Aston till dagis på den. Synd bara att man inte fick chansen att köra ”R” modellen på grus, men det kommer. Den har ju en lite mer påkostad offroad fjädring fast utan de elektroniska valen, därav hamnar den på nästan samma pris i slutändan. Ett varningens finger är att KTM också har byggt en 1190 ADV för ca 10000 kr billigare men som saknar det mesta av elektroniken och som troligtvis inte blir en sån bra affär. Det vore som att köpa en ny BMW 5 serie utan elhissar, servo och ABS.  Jag hoppas att man väljer den fullutrustade istället.

Det kan verka vara jävigt att jag sitter och skriver om dessa maskiner eftersom jag säljer både 1190:en och GS:en, men mitt mål är hjälpa till att välja mellan 1190:en och GS:en om du är det minsta intresserad av att köra grus med din maskin. Inte att välja bort någon av de andra. Men ska jag vara helt ärlig så har de inte en chans efter vad jag har varit med om idag. Är bara GS:en lite bättre på någon av punkterna så är det helt kört.

KTM 1190 har kedjedrift på både gott och ont, jag kan tyvärr inte se någon orsak varför inte det är kardan på alla dessa maskiner idag förutom ekonomiska skäl från fabrik eller som grusnörd vilja kunna ändra utväxling och eventuella(totalt olösbara ) kardanras när du är ute och hårdkör. Men BMW har ju bevisat med HP2 Enduron att dessa kunder inte skräms bort om kardan sitter på.  Jag kan förstå att konsumenten väljer bort en som det inte sitter kardan på men än inte helt fullt ut. Så jobbigt är det inte smörja en kedja och ett drivpaket på en moden hoj idag håller flera tusen mil. Det har blivit lite ”det ska bara vara så”.

KTM:en riktar sig till dig som har gasgladheten kvar och vill åka flott och fort men ända kunna ta gumman/gubben bak ner till alperna där den har avlats fram av offroad byggar världsmästarna från Mattighofen. Det är inte BMW som ska vara nervösa utan det är alla andra som bygger motorcyklar tom KTM själva, den kannibaliserar nämligen på deras egna modeller. SMT 990 går till exempel helt bort nu. 1190:en har satt ribban och spelat ut alla kort med fyrtal i samma färg 🙂

Marocko. R1200GS -13 ( K50 )

KL 08.00 står jag först ute vid hojarna för att säkerställa att just min R1200GS har fått Metzler Karoo 3 däck, jag visste att det skulle bli ca 90 % grus och stigar. Där står Simon Pavey som säger att han ska guida den snabba gruppen. Simon har kört Dakar rallyt minst 6 gånger och skulle köra ett rally i Sydamerika veckan efter BMW eventet.

Efter en 20 min transportsträcka mot Atlas bergen så börjar det roliga, små härliga krokiga vägar förflyttar oss snabbt upp till lite högre höjder. Det första man märker är att GS:s saknar den klassiska gungningen från motorn när man slår på gas och att den är mycket piggare än tidigare. Kopplingen har även blivit mycket mer lättarbetad, detsamma gäller växellådan som nu ligger i olja, inget mer klonk längre, oljan hjälper även till att kyla ner växellådan så vi har inte kvar den skumma brända lukten från motorn efter man har varit ute och hårdkört. Vid första rasten när värmen har kommit både i luften och från kroppen öppnas all ventilation på både kläder och hjälm, nu väntas action. Förbluffad av alla vyer och de fina stigarna glömmer jag bort att fundera på hur alla elektroniska hjälpmedel fungerar. Jag går ifrån mitt trygga val: offroad med avstängd ABS och antispin (ASC) och börjar att botinasera bland alla dessa olika parametrar. Den nya GS:en har fått en så kallad semi aktiv fjädring som arbetar nästan lika snabbt som BMW HP4. Det gör att man väljer en grundinställning sedan så läser cykeln av hur man kör hela tiden och finjusterar efter hand. En av de många saker som gör BMW:en så himla speciell och unik är att alla system arbetar tillsammans med varandra beroende på hur man kör och vilka grundställningar man valt. Det lilla jag provade att åka med ABS i offroad läge visade sig vara en rejäl uppgradering. Det gick tom att åka med den en bra bit upp på ”tempo stegen”, men till slut måsta man stänga av den igen för att det inte ska gå rakt fram i kurvorna. När vi åkte asfalt provocerade jag fram slirkopplingen och den gjorde sitt jobb lika bra som 1190:en. Om du av någon anledning läser detta och äger en ”liten” motorcykel fabrik och inte satt på slirkoppling på dina hojar. Ring då ingenjörerna och be dem att göra om och göra rätt. Lika viktigt som bilbälte.

Miljön växlas så småningom från grusvägar med åsnor överallt till ett månlandskap som man inte trodde var sant. Man ville genast ha sin KTM EXC500 för att ta del av den kuperade terrängen men kom genast på att man åker en touring hoj av världsklass och har nästan lika roligt ändå. Helt galet att det går att bygga en sådan här maskin som är så bra på nästan allt. Tyskarna har tränat på att bygga GS i 33 år nu och vet exakt vilka punkter som skulle uppdateras på GS:en. Hela cykeln är ny varenda skruv och del, men den ser skönt nog fortfarande ut som en GS. Jag är ganska kräsen och kunde bara hitta 2 nackdelar en var att det inte gick att köpa till Quick shift och att det inte finns något kylarskydd ( ja, boxermotorn är pressionsvatten kyld, ca 30-35 % ). BMW har inget i deras tillbehörs katalog heller. Men Touratech sitter säker och skär till något just nu som borde dyka upp till våren.

Som vanligt så hamnar järngänget i samma grupp och vi börjar nu känna varandra riktigt bra eftersom det har blivit många hundra mil tillsammans, Både Anders Högberg (Bike i Göteborg ) Lennart Bäckström (VD BMW Norden ), Niklas Lindell ( BMW Sverige ), Lennart Lundgren ( Lundgrens motor )  och Janne från ( Northbike Umeå )  är fruktansvärt duktiga mc åkare och skitroliga att umgås med, tempot är både högt men samtidigt väldigt tryggt. Tom guiden sa att han inte varit med om något liknande tidigare och kallade oss crazy swedes och gjorde high five vid varje stopp, då vet man att det är på riktigt. Italienarna hade strulat och vurpat överallt och de ska vara eliten på hojåkning i Europa. Vi har nog mycket med oss från den bökiga svenska enduron.  Han tog med oss ut på en massa alternativa rutter med riktig bökig terräng som han visste om eftersom vi hela tiden körde in så mycket pga av att vi var så effektiva. Vi gjorde av med mer bensin än vad gruppen framför oss gjorde och då var de nio st :-).

Normalt i ett test så är något negativt men detta är inget sånt test, vi är inte ute efter att kolla bensinförbrukning eller hur mycket däck det går åt. Vi vill ha så kul som möjligt. Man ska inte köpa en motorcykel på sunt förnuft den ska man köpa med känslor, och det försöker jag förmedla här.

Däcken som Metzler har tagit fram är helt nya på grund av att BMW har satt på helt nya hjul, jag har kört både TKC80 Continental, Pirelli Rally och nu nya Karro 3 på GS:en och dessa däck tillsammans med den nya GS:en gör allround körupplevelsen total. När vi kom till de kurviga asfalts partierna så bettade det otroligt bra, jag vågade att lägga ner mer och mer och fick enbart en liten kontrollerad sladd vid utgången på en kurva men då hade jag fulleffektsläget Dynamic minus antispin på. Det enda som hände var ett litet ryck i bakhjulet till fäste igen och sen ut på bakslangen ut ur kurvan och det har jag aldrig varit med om på en GS tidigare. Den gamla ville man inte Power köra på det här sättet, det var egentligen det jag saknade på den gamla GS:en ”buset” på asfalt. Men nu finns det där runt hörnet, inte som 1190 så klart men detta även är en lyxtourer jag åker på.

BMW har ett liknande system som KTM med en ljussensor som på GS:en reglerar både led ljus (ingår i Dynamic paketet ) och vanligt ljus beroende på om man har valt auto läge eller inte. Ljusbilden fick jag inte någon chans att prova eftersom det var strålande sol och ingen kvällskörning på någon av hojarna. Jag vet att led ljus ger ett behagligare ljus som inte tröttar ut människans ögon lika lätt och på så sätt gör att man kör säkrare på kvällen och natten. Men här ska man vara noga med att köpa till ett skydd om man ska köra grus.

90 % av de hojar som sålts och beställts till Sverige har Dynamic paketet på, men det finns fler paket att välja på. BMW:en blir dyrare än KTM:en men det känns helt klart berättigat från tyskarna att det är så. Martin och jag på GMC har sålt nästan lika många av dessa redan innan februari är slut, fyra st R1200GS och fem ST 1190:s. Och då har vi inte kunnat visa någon av dem än. Det bådar gott inför framtiden att fler och fler människor är beredda på att uppdatera sig till motorcyklar som är både säkrare och roligare, det är helt enkelt en helt ny tid vi lever i.

Så vilken motorcykel ska man då köpa? Jag skulle ju försöka hjälpa till med detta. Bäst är väl såklart att komma in och provköra båda hojarna, om inte annat så är det kul och man blir allmänbildad 🙂

Jag vet fortfarande inte själv vilken jag skulle välja just nu, men fråga mig i juni så vet jag, det borde rimligt nog vara den med mest mil på mätaren.

Nu på lördag den 2:a Mars har vi Premiär visning på R1200GS:en och har vi tur så står det även en 1190 på golvet också.

 

Göran Widing

GMC Karlstad AB